Apua tekijälle
Pohditko, oletko käyttänyt taloudellista väkivaltaa puolisoasi, vanhempaasi, lastasi tai muuta läheistä kohtaan? Mietityttääkö sinua, kokevatko läheisesi kanssasi turvattomuuden tunnetta?
Tämä sivu on tarkoitettu sinulle, joka olet huolissasi omasta käytöksestäsi. Hienoa, että olet lähtenyt pohtimaan väkivaltaisuuttasi ja löytänyt tiesi tänne. Väkivaltaisuuden tunnistaminen ja oma käytöksen pohtiminen voi olla ensimmäinen ja tärkein askel kohti tilanteen muuttamista.
Taloudellisen väkivallan taustalla on usein tekijän tiedostamaton tai tiedostettu tarve kontrolloida läheistä, esim. omaa puolisoa. Taustalla voi olla myös riippuvuusongelma, esimerkiksi peli- tai päihderiippuvuus, jonka seurauksena tekijä ajautuu pikkuhiljaa käyttämään läheistä taloudellisesti hyväkseen ylläpitääkseen riippuvuuttaan. Taloudellista väkivaltaa on esimerkiksi puolison tai perheen yhteisten rahojen käyttäminen omiin tarkoituksiin tai eron jälkeinen ex-puolison kiusaaminen tai vainoaminen omaisuuteen, raha-asioihin tai lasten elatukseen liittyvillä asioilla.
Väkivaltatyössä autetaan myös väkivaltaa käyttäneitä. Viime aikoina on panostettu erityisen paljon väkivallan tekijöiden kohtaamiseen ja auttamiseen. Tekijöille on myös olemassa lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelma (Turvallisille raiteille), joka on tarkoitettu lähisuhteessaan väkivaltaa käyttäneille tai väkivaltarikokseen syyllistyneille sekä omasta käyttäytymisestään huolestuneille henkilöille.
Nettiturvakodin sivuilta löydät väkivaltaa käyttäneille tarkoitettuja neuvoja ja ohjeita oman tilanteesi arviointiin sekä tietoa siitä, mistä voit saada ammattiapua, jos omat keinosi eivät riitä tilanteen muuttamiseen. Vaikka avun pyytäminen ja asiasta keskustelu tuntuisi mahdottomalta, kannattaa silti tehdä jotain konkreettista väkivallan lopettamiseksi etenkin, jos perheessä on lapsia tai tilanne on jatkunut pitkään. Useassa väkivallan tekijää auttavassa yhdistyksessä on käytössä myös sähköinen ajanvarauspalvelu, josta voi varata ajan helposti ja nopeasti sekä halutessasi myös anonyymisti.