Apua kokijalle - ensimmäiset askeleet

Asioita, joita voit tehdä nyt

Taloudellinen väkivalta on perheväkivaltaa, jossa tekijä pyrkii kontrolloimaan tai käyttämään hyväksi taloudellisesti tai raha-asioiden kautta. Taloudellinen väkivalta ei näy ulospäin, eikä jätä fyysisiä jälkiä. Kuitenkin se voi olla yhtä haitallista kokijalle ja aiheuttaa pitkäkestoisia seurauksia.

Ensimmäiset askeleet

Jos epäilet tai koet taloudellista väkivaltaa lähisuhteessasi, on tärkeä tiedostaa, että et ole yksin. Taloudellinen väkivalta ei ole myöskään sinun syytäsi – se on tekijän tiedostettu tai tiedostamaton päätös satuttaa ja hyväksikäyttää sinua taloudellisesti. Jos pohdit, koetko suhteessasi taloudellista väkivaltaa, vastaaminen näihin kysymyksiin voi auttaa sinua hahmottamaan tilannettasi paremmin.

Varmista oma ja lastesi turvallisuus. Usein taloudellisen väkivallan kokijat kohtaavat myös muunlaista väkivaltaa, esimerkiksi henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Jos tarvitset apua juuri nyt, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Jos pohdit, onko sinun turvallista jäädä kotiin, ole yhteydessä turvakotiin. Voit myös ottaa yhteyttä Nollalinjaan tai Rikosuhripäivystykseen.

Hae taloudellista apua. Selvitä mihin etuihin sinulla on oikeus. Taloudellisen väkivallan kokijalla voi olla rahallisesti haastavaa lähteä suhteesta. Ota yhtyes kunnan aikuissosiaalipalveluihin tai Kelaan. Voit myös saada apua Takuusäätiöstä. Hae rohkeasti apua ja tukea tilanteeseesi!

Hanki asiantuntijaneuvoja rahasta. Soita Talous- ja velkaneuvontaan.

On tärkeää olla ryhtymättä toimenpiteisiin velkojen hoitamiseksi, ennen kuin keskustelet pätevän velkaneuvojan kanssa, sillä joillakin velkaratkaisuilla voi olla vakavia pitkän aikavälin seurauksia.

Sinun on ehkä odotettava tapaamista velkaneuvojan kanssa. Jos olet valmistautumassa lähtöön tai olet jo lähtenyt suhteesta, voit tehdä muita asioita odottaessasi estääksesi taloudellisen väkivallan jatkumisen ja ottaaksesi askeleet kohti turvallisuutta.

 

Kerää asiakirjoja

Yritä saada selkeä kuva taloudellisesta tilanteestasi. Tekijä on saattanut salata nämä tiedot, mutta yritä selvittää mitkä varat, tilit ja velat ovat sinun nimelläsi. Yritä selvittää onko sinulla omaisuutta kuten autoa tai säästöjä? Onko nimelläsi velkoja, kuten luottokortti, asuntolaina tai laina? Jos vuokraat, onko vuokrasopimus nimelläsi? Oletko vastuussa laskuista? Onko sinulla pankkitili nimelläsi?

Yritä päästä käsiksi tärkeisiin asiakirjoihin. Varmista, että voit tehdä tämä turvallisesti. Saatat tarvita kopioita asiakirjoista esimerkiksi etuuksien saamiseksi, pankkitilin avaamiseksi tai uuden työn aloittamiseksi. Tärkeät asiakirjat ovat sinun ja lapsesi passi, ajokortti, sosiaaliturvatunnukset, tilitiedot, luottokorttien tiedot, kodin omistukseen tai vuokrasopimukseen liittyvät asiakirjat, sähkö- ja vesilaskut nimelläsi, palkkakuitit ja tiedot kaikista saamistasi eduista.

Voi olla hyvä säilyttää nämä asiakirjat luotettavan ystävän tai perheenjäsenen luona kodin sijaan, jos tekijä asuu siellä. Jos et turvallisesti pysty ottamaan alkuperäisiä asiakirjoja niin myös skannatut kopiot, kuvat tai kuvakaappaukset asiakirjoista voivat olla hyödyllisiä.

 

Suojaa pankkitilisi

Jos se on turvallista, avaa uusi pankkitili. Jos sinulla ei vielä ole pankkitiliä omalla nimelläsi tämä on tärkeä askel, jotta voit saada etuuksia tai palkkoja ja maksaa laskuja.

Jos sinulla on ollut yhteinen tili tekijän kanssa tai tiedät missä hänellä on pankki, avaa tili toisessa pankissa. Näin vältät vaaran, että tekijä pääsee käyttämään uutta osoitettasi.

Jäädytä yhteiset tilit. Jos sinulla on yhteinen pankkitili tekijän kanssa, voit pyytää pankkia jäädyttämään tilin. Tämä voi olla erittäin tärkeä askel estää tekijä nostamasta kaikki rahat tililtä tai aiheuttamasta tililuottoa. Voit halutessasi nostaa rahaa ennen tilin jäädyttämistä, koska et voi tehdä sitä, kun se on jäädytetty. Tilin uudelleen avaaminen edellyttää kaikkien tilinomistajien suostumusta. Yhteisen tilin käyttäminen voi antaa tekijälle pääsyn sijaintiisi (esimerkiksi pankkitiliotteiden kautta). Harkitse kuitenkin tarkkaan, voisiko tilin jäädyttäminen aiheuttaa lisähaittaa.

Vaihda PIN -koodit ja salasanat. Jos uskot, että tekijällä on pääsyä verkkopankkiisi tai että, hän voi arvata PIN -koodin tai salasanan, vaihda ne. Muista, että hän luultavasti tietää esimerkiksi syntymävuotesi, äitisi tyttönimen ja lemmikkisi nimen, joten yritä käyttää PIN -koodeja ja salasanoja, joita hän ei tule ajatelleeksi.

Poista kumppanisi, jos hänet on mainittu luottokortillasi. Jos tekijä on nimetty toissijaiseksi kortinhaltijaksi tililläsi, voit soittaa kortin myöntäjälle ja pyytää heidät poistamaan hänet. Samoin voit poistaa itsesi toissijaiseksi kortinhaltijaksi, jos sinulla on pääsy kumppanin nimellä olevaan luottokorttiin.

 

Kohti taloudellista turvallisuutta

Vaikka nämä toimenpiteet eivät välttämättä tarjoa pitkäaikaista ratkaisua, ne voivat auttaa sinua saamaan enemmän tietoa ja hallitsemaan tilannettasi, estämään taloudellista väärinkäyttöä ja voivat auttaa sinua olemaan turvallisempi. Muista ryhtyä näihin toimiin vain, jos olet varma, että se on turvallista tehdä eikä aiheuta lisää haittaa.

Jos kärsit taloudellisesta väkivallasta, et ole yksin. Meillä on lisätietoja, jotka voivat auttaa sinua ottamaan askeleita kohti turvallisuutta ja aloittamaan oman talouden hallinnan.