Apua ja työkaluja ammattilaiselle taloudellisen väkivallan kokijan kohtaamiseen
Taloudellisen väkivallan tunnistaminen ja puheeksi ottaminen voi tuntua haastavalta, mutta jokaisella viranomaisella ja ammattilaisella on velvollisuus reagoida väkivaltaan. Tämä sivu on tarkoitettu ammattilaiselle, joka etsii tietoa, tukea ja keinoja taloudellisen väkivallan tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen sekä kokijan auttamiseen. Tältä sivulta löydät taloudelliseen väkivaltaan liittyviä materiaaleja ammattilaisen työhön.
Taloudellisen väkivallan opas
Taloudellisen väkivallan opas on Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeessa koottu käsikirja taloudellisen väkivallan tunnistamiseen ja sitä kohdanneiden auttamiseen. Oppaan tarkoitus on auttaa tunnistamaan taloudellisen väkivallan monimuotoista ilmiötä ja se toimii myös ammattilaisten tukena taloudellisen väkivallan kokijoiden kohtaamisessa.
Taloudellisen väkivallan muodot -juliste
Ilmiön tunnistaminen omassa asiakastyössä on kaiken lähtökohta. Taloudellista väkivaltaa voi esiintyä lähisuhteissa monella eri tavalla. Tekijänä voi olla esimerkiksi puoliso, ex-puoliso, vanhempi, oma aikuinen lapsi tai lapsenlapsi, ystävä tai joku muu kokijalle tärkeä henkilö. Lue lisää taloudellisen väkivallan muodoista ja lataa aiheeseen liittyvä julisteemme. Sen voi halutessaan laittaa esille myös asiakastilaan.
Taloudellisen väkivallan mittari
Taloudellisen väkivallan mittaristo sisältää useita erilaisia taloudellisen väkivallan muotoja, jotta asiakkaan tilanne voidaan selvittää kokonaisvaltaisesti. Mittariston lopussa on ehdotettu erilaisia toimenpiteitä ja auttavia tahoja, joista saattaa olla apua taloudellisen väkivallan kokijalle. Mittaristo sisältää vastausasteikon 0–4, jossa 0 ei ole asiakkaan tilanteeseen liittyvä teko, ja 4 on toistuva teko. On tärkeää reagoida asiakkaan tilanteeseen alimmista vastausvaihtoehdoista, jotta taloudellinen väkivalta ei jää huomiotta. Lisäksi asiakkaan tilannetta selvitettäessä on tärkeää olla tekemättä oletuksia niin, ettei ammattilainen ohjaa asiakkaan puhetta, tai vähättele asiakkaan kertomaa. Väkivalta sekä talousasiat ovat edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa herkkiä asioita, joten asiakkaan kokemuksiin tulee suhtautua työskentelyssä sensitiivisesti. Väkivalta voi loppua ainoastaan siitä puhumalla.
Taloudellisen väkivallan mittaristo
Taloudellisen väkivallan ja eron jälkeisen taloudellisen väkivallan pyörät
Vauvaperheen talous – tietoa raha-asioiden hyvään hallintaan -esite
Avoin koulutuswebinaaari ammattilasille voit katsoa täältä
Podcast:
Onko romanssihuijaus taloudellista väkivaltaa? Muun muassa tähän kysymykseen pureudutaan yhteistyökumppanimme Nettideittiturvan Romanssihuijausten verkossa-podcastin kolmannessa jaksossa, johon pääsimme vierailemaan. Jaksossa keskustellaan romanssihuijauksista taloudellisen väkivallan ja taloudellisen hyväksikäytön näkökulmasta.