Materiaaleja ammattilaiselle

Apua ja työkaluja ammattilaiselle taloudellisen väkivallan kokijan kohtaamiseen

Taloudellisen väkivallan tunnistaminen ja puheeksi ottaminen voi tuntua haastavalta, mutta jokaisella viranomaisella ja ammattilaisella on velvollisuus reagoida väkivaltaan. Tämä sivu on tarkoitettu ammattilaiselle, joka etsii tietoa, tukea ja keinoja taloudellisen väkivallan tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen sekä kokijan auttamiseen. Tältä sivulta löydät taloudelliseen väkivaltaan liittyviä materiaaleja ammattilaisen työhön.

Taloudellisen väkivallan muodot -juliste

Ilmiön tunnistaminen omassa asiakastyössä on kaiken lähtökohta. Taloudellista väkivaltaa voi esiintyä lähisuhteissa monella eri tavalla. Tekijänä voi olla esimerkiksi puoliso, ex-puoliso, vanhempi, oma aikuinen lapsi tai lapsenlapsi, ystävä tai joku muu kokijalle tärkeä henkilö. Lue lisää taloudellisen väkivallan muodoista ja lataa aiheeseen liittyvä julisteemme. Sen voi halutessaan laittaa esille myös asiakastilaan.

Taloudellisen väkivallan mittari 

Taloudellisen väkivallan mittaristo sisältää useita erilaisia taloudellisen väkivallan muotoja, jotta asiakkaan tilanne voidaan selvittää kokonaisvaltaisesti. Mittariston lopussa on ehdotettu erilaisia toimenpiteitä ja auttavia tahoja, joista saattaa olla apua taloudellisen väkivallan kokijalle. Mittaristo sisältää vastausasteikon 0–4, jossa 0 ei ole asiakkaan tilanteeseen liittyvä teko, ja 4 on toistuva teko. On tärkeää reagoida asiakkaan tilanteeseen alimmista vastausvaihtoehdoista, jotta taloudellinen väkivalta ei jää huomiotta. Lisäksi asiakkaan tilannetta selvitettäessä on tärkeää olla tekemättä oletuksia niin, ettei ammattilainen ohjaa asiakkaan puhetta, tai vähättele asiakkaan kertomaa. Väkivalta sekä talousasiat ovat edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa herkkiä asioita, joten asiakkaan kokemuksiin tulee suhtautua työskentelyssä sensitiivisesti. Väkivalta voi loppua ainoastaan siitä puhumalla.

Taloudellisen väkivallan mittaristo

Taloudellisen väkivallan ja eron jälkeisen taloudellisen väkivallan pyörät

Vauvaperheen talous – tietoa raha-asioiden hyvään hallintaan -esite

Lapsen syntyessä ja toisen vanhemman jäädessä kotiin hoitamaan lasta, perheen talous yleensä muuttuu ja tuloerot kasvavat. Taloudellisesta tasa-arvosta ja lasten menojen kustannuksista olisi tärkeää keskustella jo etukäteen.
Raha-asiat ovat perheissä tyypillinen erimielisyyksien aihe ja niihin liittyvät konfliktit kärjistyvät useammin vakavammiksi ja enemmän suhteen hyvinvointia uhkaaviksi kuin muut riidat. Talousasiat voivat myös muuttua hallinnan ja väkivallan välineeksi. Jokaisessa suhteessa koetaan rahasta aiheutuvia pieniä erimielisyyksiä, mutta rahakonfliktien äärimmäinen muoto on taloudellinen väkivalta, jossa suhteen toisen osapuolen tavoitteena on heikentää kumppaninsa taloudellista tilannetta ja itsenäisyyttä sekä kontrolloida tätä rahan avulla. Tällöin on kyse taloudellisesta väkivallasta, joka usein alkaa pikkuhiljaa ja huomaamatta.
Lue lisää vauvaperheen talousasioista ja niiden ennakoinnista esitteestämme, jonka toteutimme yhdessä Ensi- ja turvakotien liiton Stressistä Säätelyyn -hankkeen, Takuusäätiön ja Marttaliiton kanssa. Esite on hyvä väline vauvaperheitä työssään kohtaavalle talousasioiden puheeksiottoon.

Avoin koulutuswebinaaari ammattilasille voit katsoa täältä

Videot

 

Podcast:

Onko romanssihuijaus taloudellista väkivaltaa? Muun muassa tähän kysymykseen pureudutaan yhteistyökumppanimme Nettideittiturvan Romanssihuijausten verkossa-podcastin kolmannessa jaksossa, johon pääsimme vierailemaan. Jaksossa keskustellaan romanssihuijauksista taloudellisen väkivallan ja taloudellisen hyväksikäytön näkökulmasta.

Kuuntele jakso Spotifyssa.